Kuten jo edelliselläkin sivullamme todettiin, niin netti on hyvä renki mutta huono isäntä – se tarjoaa meille runsaasti helpotusta tavalliseen arkeen mutta jos se haukkaa arjestamme liian ison osan, voi edessä olla suuria ongelmia, joiden ratkaisemiseksi voidaan joutua turvautumaan ammattiapuun. Oikein käytettynä netistä on siis suurta apua ja se tarjoaa nopealla ja helpolla tavalla valtavan määrän tietoa mutta väärin ja liiallisesti käytettynä netti voi aiheuttaa jopa riippuvuutta ja syrjäytymistä. Tälle sivulle on koottu muutamia vinkkejä, joiden avulla voit suojautua netissä piileviltä vaaroilta.
Vinkkejä
– Maalaisjärjen käyttö on erittäin tärkeää kaikessa internetin käyttöön liittyvässä toiminnassa. Jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ei se yleensä olekaan totta. Älä siis luota hyväuskoisesti ja sinisilmäisesti kaikkeen netissä lukemaasi. Jos esimerkiksi saat ilmoituksen, jossa kerrotaan, että olet voittanut erittäin arvokkaan palkinnon, vaikket edes ole osallistunut kyseiseen kilpailuun, kannattaa olla tuntosarvet pystyssä. Kyseessä on todennäköisesti huijausyritys.
– Muista, että jos tutustut ihmisiin netissä, he saattavat oikeassa elämässä olla jotakin aivan muuta kuin mitä netissä väittävät olevansa.
– Jos etsit kumppania netissä, ole erityisen varovainen ensimmäisillä treffeillä. Sovi ensitapaaminen johonkin julkiselle paikalle äläkä pyydä deittiä hakemaan sinua kotoasi tai työpaikaltasi, koska jos deitti osoittautuukin vaikkapa väkivaltaiseksi ripustautujaksi, voi sinun olla vaikea päästä tyypistä eroon, jos hän tietää, missä asut tai käyt töissä. Lähtiessäsi ensitreffeille kerro suunnitelmistasi vähintään kahdelle läheiselle tuttavallesi, jotta edes joku tietää missä olet ja kenen seurassa sekä milloin aiot palata treffeiltä kotiin. Näin sinun on tarvittaessa helpompi saada apua, jos deittisi osoittautuukin vaaralliseksi seuraksi. Älä myöskään ylläty, jos deittisi ulkonäkö poikkeaa paljonkin siitä, minkä kuvan olet saanut netin välityksellä – sellaisetkaan tapaukset eivät ole harvinaisia, joissa 189-senttinen adonis onkin todellisuudessa häthätää 160-senttinen kaljamahainen sohvaperuna! Netissä on tosiaankin helppoa esittää jotakin aivan muuta kuin todellisuudessa onkaan!
– Älä kerro yksityisasioitasi tai henkilökohtaisia tietojasi netissä ja muista, että nettiin kerran laitettua tietoa on sieltä vaikea enää koskaan kokonaan poistaa.
– Ole erityisen tarkka lasten yksityisyyden suhteen – lapsia saatetaan jopa kiusata sellaisen materiaalin vuoksi, jota heistä on jaettu nettiin. Mieti, onko järkevää laittaa lasten kuvia lainkaan nettiin ja jos päätät lasten kuvia nettiin laittaa, niin pohdi tarkkaan, millaisia kuvia laitat.
– Rajoita netinkäyttöäsi äläkä anna sen vallata liikaa aikaa elämästäsi.
– Pankki ei kysele koskaan salaisia pankkitietojasi esimerkiksi sähköpostin välityksellä, joten jos saat tällaisen viestin, niin älä missään tapauksessa lähetä viestin lähettäjälle tietojasi! Tällä tavoin yritetään vain kalastella ihmisten pankkitietoja, jolloin tilillä olevat rahat ovat suuressa vaarassa joutua vääriin käsiin. Ei ole kiva yllätys, jos pankkitilisi onkin tietämättäsi tyhjennetty tai jos tilisi varoja on käytetty ostoihin, joita et ole itse tehnyt.
– Valitettavasti myös pentutehtailijat hyödyntävät nettiä. He saattavat laittaa nettiin kuvia toinen toistaan suloisemmista pennuista, joita he myyvät erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Pentua ei kuitenkaan kannata ostaa näkemättä sen emää sekä olosuhteita, joissa pentu on kasvatettu. Saatat tulla ostaneeksi sairaan pennun, jonka lyhyt elämä on täynnä kärsimystä. Pentutehtailua ei kannata tukea missään muodossa!
– Älä koskaan lähetä tuntemattomalle ihmiselle rahaa netin kautta! Monesti nettihuijarit yrittävät vedota viestin saajan tunteisiin mitä koskettavammilla tarinoilla, mutta niihin ei kannata sortua.
– Jos kaikista varotoimista huolimatta joudut nettihuijauksen kohteeksi, kannattaa ilmoittaa asiasta poliisille. Asiaa ei kannata hävetä – ei vaikka tuntisit itsesi miten tyhmäksi tahansa huiputuksen huomattuasi! Poliisille kertominen saattaa auttaa ehkäisemään samantapaisia tapauksia tulevaisuudessa ja siten pelastaa muita potentiaalisia uhreja nettihuijarin kynsistä.