Kukaan ei voi varmastikaan väittää, etteikö internet kuuluisi oleellisena osana nykyaikaiseen, jokapäiväiseen elämäntyyliin. Hyvien puoliensa lisäksi netillä on kuitenkin myös synkempi puolensa.

Netin hyviä puolia

Netissä voi hoitaa monia arkipäivän asioita, kuten pankkiasiat, ja moni hakee nykyisin jopa puolisoa netin kautta. Netistä voi löytää myös vaikkapa omalle perheelle sopivan lapsenvahdin lastenhoitoportaalin kautta, joka itse asiassa toimii hieman samaan tapaan kuin deittisivusto. Netin kautta voi nykyisin myös tilata kotiin melkein mitä vain ruuasta vaatteisiin ja lemmikkieläinten tarvikkeisiin. Tämä helpottaa huomattavasti arkea, mutta saattaa aiheuttaa myös ongelmia.

Netin avulla on helppo pitää yhteyttä sellaisiinkin ystäviin ja sukulaisiin, jotka asuvat kaukana – sähköpostit ja Skype välittävät läheisten viestit toisilleen vaikka mantereelta toiselle. Netti mahdollistaa myös sen, että nykyisin on mahdollista tehdä työtä aika lailla paikasta riippumatta. Tämä voi tuoda elämään aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Osa haluaa matkustella, mutta tämä vaatii rahaa. Onkin näppärää, että myös reissun aikana on mahdollista tehdä töitä. On myös mahdollista asua elinkustannuksiltaan Suomea huomattavasti edullisemmassa maassa, vaikkapa Aasiassa, ja tehdä töitä suomalaiselle työnantajalle. Monessa muussa maassa eurolla saa huomattavasti enemmän kuin Suomessa!

Netin haittapuolia

Netti aiheuttaa riippuvuutta siinä missä uhkapelaaminen tai huumeetkin. Tämän riippuvuuden hoitamiseksi on jo jouduttu perustamaan erityisiä klinikoita, jotka ovat erikoistuneet nettiriippuvuuden hoitamiseen. Ilmiön voidaan sanoa olevan jo erittäin globaali – jopa Afrikan mantereelta löytyy nettiriippuvuuden hoitoon tarkoitettu klinikka yhden tällaisen klinikan auettua Algeriassa.

Netissä esiintyy myös erilaisia huijaustapauksia. Netissä huijaaminen on siinä mielessä helppoa, että netissä voidaan esiintyä anonyymeina ja kasvottomina. Nettihuijauksiin kuuluvat esimerkiksi niin sanotut nigerialaiskirjeet sekä suoranaiset identiteettivarkaudet. Anonymiteetti sekä kasvottomuus voivat aiheuttaa myös sen, että netissä on paljon helpompaa sanoa toisesta negatiivisia asioita kuin kasvokkain. Nettikiusaaminen on toisinaan vellonut niin rankaksi, että kiusaamisen kohteena ollut henkilö on päätynyt epätoivoiseen tekoon. Nettikiusaamiseen on vaikea puuttua ja tekijöitä on vaikea saada kiinni.

Netissä voi helposti levittää haitallista tietoa, minkä vuoksi onkin tärkeää tietää, millaisilla sivuilla oma lapsi netissä liikkuu. Onko hänen löytämänsä tieto hänen silmilleen ja mielelleen sopivaa nähtävää, vai onko sisältö jostakin syystä liian rankkaa tai lapselle haitallista?

Netissä olevan tiedon määrä on niin kovin valtava, että sekaan mahtuu myös väärää tietoa ja täysin harhaan johtavaa tietoa. Tiedon etsinnässä tuleekin aina muistaa mediakriittisyys, jonka opetteleminen voi olla alkuun haastavaa. Toisinaan luotettavalta ja asialliselta näyttävä sivusto voi tarjota aivan harhaan johtavaa tietoa, joten toisinaan voi olla vaikeaa erottaa niitä sivuja, joilta tietoa kannattaa etsiä.

On myös alettu puhua siitä, että lasten ja nuorten sosiaaliset taidot taantuvat tai eivät kehity toivotulla tavalla, jos he viettävät liikaa aikaa ruudun ääressä. Osan ainoita tai pääasiallisia sosiaalisia kontakteja saattavat olla nettituttavat, joten kuinka sosiaaliset taidot voisivatkaan tällaisissa tilanteissa kehittyä? Juuri tästä syystä onkin niin äärimmäisen tärkeää, että lasten elämä sisältää monipuolista tekemistä ja monipuolisia elämyksiä.

Johtopäätöksiä

Voidaankin sanoa, että netti on hyvä renki mutta huono isäntä – se tarjoaa meille runsaasti helpotusta tavalliseen arkeen mutta jos se haukkaa arjestamme liian ison osan, voi edessä olla suuria ongelmia, joiden ratkaisemiseksi voidaan joutua turvautumaan ammattiapuun. Oikein käytettynä netistä on suurta apua ja se tarjoaa nopealla ja helpolla tavalla valtavan määrän tietoa. Väärin käytettynä netti voi aiheuttaa jopa riippuvuutta ja syrjäytymistä.
Miten näiltä netin vaaroilta sitten voi suojautua? Lue seuraavalta sivultamme sille kokoamamme vinkit tätä aihetta sivuten ja pidä internet todellakin ainoastaan renkinä äläkä päästä sitä elämäsi isännäksi!